Motivasyonel Psikoterapi

Motivasyonel Psikoterapi Nedir?

Motivasyonel pskikoterapi nedir? Ambivalans keşfedilmesini sağlayarak ve aynı zamanda çözerek kişinin motivasyonunun artış göstermesi için gerçekleştirilen bir yöntemdir. Birçok kişi şu anda durumundan memnun olmaz fakat değişmek içinde zorluklar yaşar. Bu durumda olumsuz bir şekilde etkilenmesi de normaldir.

Motivasyonel görüşme de bu kişiyi bu durumdan kısa bir süre içerisinde kurtarır ve kişiye yardımcı olur. Birçok kişiye spor diyet ve bunun gibi konularda bir şeyleri yapmak istiyor fakat başarılı olamıyor. Motivasyon bu durumda devreye giriyor ve kişinin motivasyonu yüksek düzeyde ise istediğini başarıyor.

Fakat kişinin motivasyonunu en alt düzeyde ise ne kadar isterse istesin bu isteğini gerçeği kavuştur almıyor. Peki motivasyonel terapi nasıl yapılır? Bu terapide sorunu bulunan kişilerin bakış açısı ve aynı zamanda deneyimleri detaylı bir şekilde  incelenmektedir bu psikoterapide amaç kişinin kısa bir süre içerisinde ikna olmasını sağlamaktır ve kişinin sorunlarını çözüme kavuşturmaktır. Kişinin sorunlarına göre seans sayıları farklılık gösterebilir.

Motivasyonel Psikoterapi

Motivasyonel psikoterapist sonrasında kişi kendini daha iyi ve aynı zamanda bilinçli hissetmektedir. Motivasyonu olmayan ve istediği şeye başarılı bir şekilde ulaşım sağlayamayan kişiler bu terapi yöntemi sayesinde istediklerine kavuşmaktadır. Bunun için ise istikrarlı olmak ve aynı zamanda düzenli bir şekilde seanslara katılım sağlamak gerekmektedir.

Motivasyonel Terapi Desteği Nasıl Olmalı?

motivasyonel psikoterapi nedir
Motivasyonel Psikoterapi 4

Motivasyonu düşük olan kişiler motivasyonunun artış göstermesi için terapi alabilirler. Peki motivasyonel terapi desteği nasıl olmalı?

  • . Terapi almak isteyen bir kişi öncelikle eşinin uzmanına danışma sağlamalıdır
  • . Bunun ardından ise uzman olan kişi rahatsızlığı bulunan kişi de mevcut hamile olan rahatsızlığım derecesini detaylı bir şekilde inceler
  • . Bu rahatsızlığa göre seanslar hazırlanır ve planlı bir şekilde seanslar sayesinde kişinin motivasyonunun artış göstermesi sağlanır.
  • . Kişi eğer düzenli bir şekilde seanslara giriş sağlar ise motivasyonunda ciddi oranlarda yükseliş meydana gelecek ve hayaline kavuşacaktır.
  • ·  

·         .

Motivasyonel Terapi Gereken Durumlar 

Motivasyonel terapi gereken durumlar oldukça fazladır. Bazen kişi bir şeyi ne kadar isterse istesin motivasyonu düşük olduğu için adapte olamaz ve bu hayaline konuşamaz. Örnek verecek olur ise tek bir kişi sigarayı bırakmak istiyorsa eğer bu kişinin motivasyonu yüksek değil ise kişi sigarayı bırakamaz. Ya da 1 kişi diyet yaparak zayıflamak istiyorsa fakat motivasyonu düşük ise bu kişi ne yaparsa yapsın zayıflayamaz. Bu durumda kişinin ise motivasyonel terapi alması ve bu terapiye düzenli bir şekilde ise gitmesi gerekmektedir. Kişi düzenli bir şekilde terapiye gider ise mutlaka olumlu sonuçlar alır.

motivasyonel psikoterapi teknikleri
Motivasyonel Psikoterapi 5

Motivasyonel Görüşmenin Temel İlkeleri Nelerdir?

 Motivasyonu düşük olan bir kişinin mutlaka motivasyonunu yükseltmesi için bir terapiste başvurması gerekmektedir. Peki motivasyonel görüşmenin temel ilkeleri nelerdir?

  • Dirençli bir şekilde çalışma sağlamak
  • Tartışmadan kavgadan ve aynı zamanda gürültüden uzak durmak
  • Eğer bir konuda çelişkiler bulunuyor ise bu çelişkilerin kısa bir süre içerisinde ortaya çıkarılmasına yardımcı olmak
  • Empati kurmak
  • Eğer 1 kişi motivasyonel görüşme de ise terapist çok önemlidir. Terapistin otoriter olmaması şarttır.

Motivasyonel durum nedir?

Motivasyonel durum motivasyonu düşük olan kişilere denilmektedir. Eğer bir kişinin motivasyonunu düşük ise bu durumda kişi beklentilerine karşılayamaz ve bazılarına ulaşım sağlayamaz. Bu sebepten dolayı da motivasyonu düşük olan kişilerin motivasyonel terapi alması ve uzman bir kişi ile görüşme sağlaması gerekmektedir. Düzenli olarak motivasyonel terapi alan kişilerde ciddi oranlarda olumlu sonuçlar meydana gelmektedir.

Motivasyon Amacı Nedir?

Motiasyonun temel amacı motivasyonu yükseltmek ve aynı zamanda kişinin kendine olan güveninin tektrar kazandırılmasına yardımcı olmaktır.

Motivasyon Kaynağı ne demek?

Motivasyon kaynağı bireyde mevcut halde bulunan motivasyonun belirli bir zaman sonra azalmasından kaynaklanan ve tekrar artış göstermesi için gerek duyulan kaynaklara verilen isimdir.

Başa dön tuşu