Bireysel PsikoterapiÇift ve Aile TerapisiKendine Yardım

Flört Şiddeti Nedir

Flört Şiddeti

Flört şiddeti romantik, cinsel, duygusal bir birliktelik içerisinde ya da birliktelikten sonra taraflardan birinin birine ya da her ikisinin birbirine uyguladığı daha çok güç ve kontrol sağlamak amacıyla uygulanan zarar verici ve rahatsız edici tüm davranışların genel  adıdır.

Flört İngilizcedeki dating kelimesinden türetilen ve kişilerarası cinsel/romantik ve duygusal olarak kurulan bir ilişkidir. Bu bağlamda yetişkinler arasında olduğu kadar özellikle 16-24 yas arası genç ve ergenler arasında da kurulur. Özellikle bu yaş grubunun yaşadığı şiddeti anlamlandırma, bunu dile getirme ve tepki koyabilme oranı yetişkinlere göre çok daha azdır.

Flört Şiddeti Türleri

En genel haliyle 3 başlık altında toplayabiliriz. Bunlar

  1. Fiziksel şiddet
  2.  Duygusal/sözel şiddet
  3. cinsel şiddet

Fiziksel şiddet :  uygulandığında daha somut bir şekilde görülmesi sebebiyle daha kolay fark edilen bir şiddet türüdür. Fiziksel güce bağlı olarak istenmeyen temasta bulunma halidir. İtme, sarsma, çekiştirme, tokat atma, herhangi  bir madde kullanmaya zorlamak gibi durumlardır. Fiziksel şiddet sonrası kişinin canının yanması ya da vücudun da iz kalması gibi bir gereklilik yoktur.  Sizi kötü hissettiren zarar veren her fiziksel temas fiziksel şiddettir.

Cinsel şiddet :  kişiyi rızası dışında herhangi bir cinsel eyleme zorlamak ya da cinsel birliktelik onayı almak için kişiyi manipüle edip onay inşası yaratmak.

Onay inşası özellikle HAYIR ı bir cevap olarak kabul etmemek ve bunun EVET e dönüşümü için çabalamaktır. Bunu yaparken fiziksel bir güç yerine daha çok duygusal anlamda baskı uygulamaktır. Kişi kendini acındırabilir, ısrar edebilir, her konuşmayı ve ortamı cinsel birliktelik yaşanılabilir duruma getirebilir, cinsel itifatlar, hediyeler ,ya da bunun bir eksiklik yetersizlik olarak gösterilmesi onay inşasına girer.  Onay inşası ile oluşan her cinsel eylem cinsel şiddet olarak değerlendirilir. Eğer yaşadığınız cinsel deneyim sonrası kendinizi kötü, üzgün, suçlu ve değersiz hissediyorsanız ilişkiniz içinde onay inşası olabilir.

Herhangi bir cinsel eylem için hayır dediğiniz halde özellikle ,

‘bana güvenmiyor musun?’

‘o zaman neden birlikteyiz ki’

‘bu çok normal bir şey aş artık bunları’

‘o zaman bitirelim bu ilişkiyi sen beni sevmiyorsun’  gibi cümlelerle karşı karşıya kalıyorsanız rıza inşası söz konusu olabilir.

Duygusal şiddet /Sözel şiddet :  uygulandığında daha somut görülmemesi sebebiyle daha geç fark edilen ve zararları daha uzun vadede görülen şiddet türüdür.  Özellikle şiddet uygulanan partnerin kendini her eyleminde suçu, çaresiz, yalnız ve güvensiz hissettiği tüm eylemleri kapsar. Bazı başlıklarda toplamak istersek eğer ilişkide kendinizi sürekli açıklama zorunda hissediyorsanız, değersiz, yetersiz hissediyorsanız. Özellikle başkalarının yanında aşağılanıyor, isim ve lakap takılıyorsa, yaptığınız başarılar küçümseniyorsa, sürekli dış görünüşünüz eleştirilip başkaları ile kıyaslanıyorsanız, hakaretlere maruz kalıyorsanız ve bu hakaretler için de sizin eylemleriniz sebep gösteriliyorsa duygusal/sözel  şiddetten söz edilebilir.

Öte yandan telefonunuz 10 dakika elinizde olmadığı zaman partneriniz tarafından sayısız mesaj, cevapsız arama alıyorsanız. Bu gecen 10 dakika içinde kiminle görüştüğünüzü kanıtlamanız isteniyorsa, açıklamalarınız yetersiz görülüyorsa , zaten onu sevmediğiniz, ilgisiz olduğunuz söyleniyorsa duygusal/sözel şiddetten söz  edilebilir.

Sürekli telefonunuz, mesajlarınız, mailleriniz kontrol ediliyorsa, sosyal çevreni, arkadaşlarınız eleştiriliyorsa ve bu çevrenin size zarar verdiği ,sizin bunu anlayamadığınız bu yüzden görüşmeleriniz kısıtlanıyorsa yalnızlaştırılıyorsanız duygusal/sözel şiddetten söz edilebilir.

Tartışmalarınızda sürekli kendine zarar verme, size, sevdiklerinize, eşyalarınıza zarar verme gibi tehditlere maruz kalıyorsanız, öfke anında bir yerlere vurma,  sesin yükselmesi, kendine zarar verme gibi durumlara şahit oluyorsanız  duygusal/sözel şiddetten söz  edilebilir.

flort siddeti
Flört şiddeti

Flört Şiddeti Nasıl Önlenir

Kuracağımız ilişkinin sınırlarını belirlemek kendi özel alanını korumak en iyi önleme yollarından biridir. Sınırların net olması sizi ve partnerinizi korur. İlişkiye başlamadan önce bu sınırların konuşulması, önceliklerin belirtilmesi , karsınızdakini tanıma ve güven oluşması için zaman geçirmek. Farklı ortamlarda ve farklı rollerde partneri görmek yardımcı olur. Çoğu zaman karşımızdakini iyileştirebileceğimizi, bu anormal davranışları tolere edebileceğimizi düşünürüz. Maalesef şiddet belirtileri görmezden gelindikçe ilişki içerisinde sürekli artarak devam eder.  Bu yüzden herhangi bir rahatsızlık durumunda bunu belirtmek ve bunun tekrarlanması dahilinde ilişkiyi bitirmek daha fazla zarar görmemizi önleyecektir.

Flört Şiddeti Belirtileri

  • Partnerlerden  birinin ya da ikisinin herhangi bir tartışma anında sesin yükselmesi, partnerine  kendisine, herhangi bir eşyaya , bir hayvana zarar vermesi
  • Problemlerin açık bir şekilde konuşulmaması partnerlerden birinin kendini ifade etmekten çekinmesi, korkması
  • Sürekli eleştirinin, olumsuz durumların konuşulması ilişkinin ve partnerin sürekli başka ilişkilerle ve kişilerle karşılaştırılması
  • Herhangi bir hayırın kabul edilmemesi bununla ilgili sorunların olması ve o Hayırın Evet e dönüşmesi
  • İlişki içinde tüm hayatın partnere göre düzenlenmesi, özel ve kişisel alanların olmaması
  • Her yere birlikte gitme , herhangi biriyle görüşememe ya da sorun yaşama
  • İstediğini giyinememe, istediği şekilde beslenememe bununla iligili aşağılanma küçümsenme
Flört Şiddetine Maruz Kaldığımı Nasıl Anlarım?
  • Eğer ilişkinizde kendi ihtiyaçlarınızın, hoşlandığınızın şeylerin, düşüncelerinizin bir anlamı değeri olmadığını düşünüyorsanız
  • Hayır dediğinizde kendinizi suçlu hissediyorsanız
  • Herhangi bir arkadaşınızla, ailenizle vakit geçirdiğinizde bununla alakalı suçlu hissettiriliyor ya da tartışıyorsanız
  • Kendinizi sürekli takip ediliyor gibi baskı altında hissediyorsanız
  • Kendinize vakit ayıramıyorsanız
  • İlişkinizde eşit hissetmiyorsanız
  • Olumsuz bir duygunuzu ifade ederken kendinizi güvende hissetmiyorsanız
  • Sürekli yorgun, mutsuz, kaygılı, değersiz, yetersiz hissediyorsanız
  • İlişki içerisinde kendinizi desteklenmemiş hissediyorsanız flört şiddetine maruz kalıyor olabilirsiniz

Sosyal flört ne demek?

Özellikle sosyal medya üzerinde sadece fiziksel bir beğeni üzerine kurulan bir flörtleşme durumudur. Yüzeysel, gün içerisinde iyi hissettiren, genellikle karşı tarafa beğeniyi ilettiğimiz, spontan konuşmalar ve iltifatları barındıran bir flört türüdür.

Flört istismarı nedir?

Flörtleştiğiniz kişinin size cinsel/fiziksel/maddi/duygusal anlamda zarar vermesidir. En yaygın hali lovebombing sonrası uygulanan ghostingdir.
 ilişkinin çok başlarında henüz bir netlik yokken çok yoğun ilifatlar, yoğun ilgi, sevgi ve hediyelerle sizde bir güven alıştırma hali olan lovebombing(aşk bombardımanı)dır. Maruz kalan kişi bu yoğun sevgi ve iltifat altında kendini güvende hisseder. Daha sonrasında gelen bir anda kişinin iletişimi kesmesi, görüşme taleplerini reddetmesi, atılan mesajlara cevap vermemesi (ghosting) durumunda kişi kendini değersiz, suçlu, yetersiz hisseder. Flörtü tarafından istismar edilmiş olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu