Bağlanma Korkusu
Bağlanma korkusu, kişinin yaşayacağı bir ilişkiye, ilişki yaşayacağı partnerine bağlanmak istememesi, bundan kaçınması, bağlanma durumuna karşı kaygılı düşünceler geliştirmesidir. Bu korkuya sahip kişiler, ilişkiye veya partnerine karşı geliştirdikleri duygularını hissetmekten, ifade etmekten kaçınırlar.
Eğer ilişkiye başlamaya karar verir veya ilişki içindelerse kurdukları ilişkiler kısa süreli, yüzeysel olur. Kişiler, kendi bireysel alanlarına müdahale edileceğini, özgürlük alanlarının kısıtlanacaklarını, kontrolünü kaybedeceklerini düşünürler ve karşılarındaki partner ile ilişki kurmaktan kaçınırlar.
Bağlanma korkusu olan kişi bağlanacağını ; ayrılma yaşanması durumunda da acı çekeceğini düşündüğü için bağlanmaktan korktuğunu düşünmez, hatta durumu “bağlanmaktan korkuyorum.” olarak tanımlaması bile düşük bir ihtimaldedir. Bu kişiler genellikle ilişki geliştiremeyecekleri kişileri seçerler. “Bağlanmak istemiyorum.” Deseler bile aslında bağlanmayı isterler. Aslında konu kişinin bağlanmak istememesi değil bu durumdan korkmasıdır.
Tüm bu içsel yaşanan engellere rağmen kişi ilişki yaşamaktan geri durmaz. Ancak partner tercihlerinde ya duygu hissetmediği kişileri ya tek taraflı duygular beslediği ya da ilişkinin oluşmasını engelleyen çevresel koşulların olduğu kişileri seçerler.
İnsanlar Neden Bağlanmaktan Korkar?
Bağlanma korkusunun temelinde birçok sebep sayılabilir ancak en çok araştırılan ve üzerinde durulan sebep önceki dönemlerde yaşanmış olan terk edilme, kaybetme ve olumsuz yaşam olayları sonucunda acı çekme korkusudur. Ebeveynlerin çocuk yetiştirirken benimsedikleri aşırı kontrolcü veya aşırı ilgisiz kaldıkları tutumlarla yetiştirilen çocukların yetişkinlik hayatında bu etkileri farklı şekillerde görmekteyiz.
Terk edilme veya kaybetmeye maruz kalmış bir kişi bu deneyimler sonucunda baş etme yolu olarak kaçmayı, yok saymayı benimsemiş olabilir. Aslında genel sebebe baktığımızda karşımıza çıkan bağlanma korkusu nedeni kişinin sahip olduğu korku ve kaygılarıdır. Ayrılmak veya terk edilmekten korktuğu için bağlanmaktan kaçınmak , mutsuz olmaktan korktuğu için bağlanamamak olarak açıklanabilir.
Bağlanma Korkusu Nasıl Atlatılır?
- Korkunuzu fark edin ve kabul edin.
- Sizi rahatsız eden korkunuzu, beklentinizi dile getirin.
- İyi hissedeceğiniz aşamaya kadar ilişkinizden geri çekilebilirsiniz.
- Karar alma, duygularınızı ifade etme noktasında özgür davranın. Bu endişelerinizi azaltacaktır.
- Bağlanmaktan korkmayı detaylıca kendi içinizde düşünün.
- Korkunuzun benzer yaşantılarda ne zaman ortaya çıktığını bulmaya çalışın.
Bağlanma Korkusu Olan Birine Nasıl Davranmalı?
- İstek, ihtiyaç ve beklentilerini açıkça ifade etmesine izin verin.
- İki taraf içinde duygu, düşünceler açık ve net olsun.
- Hissettiği korkunun ilişkinize ne gibi yansımaları olabileceğini konuşun.
- İlişkiden uzak durmasını kişisel değerleriniz ile değerlendirmeyin.
- Sahip olduğu korku sebebiyle seni duygusal olarak yatıştıramayabilir, bunun değişebilmesi için zaman verin.
- Yakınlık kurma isteğinde partneriniz ile şefkat yolu ile iletişime geçmeyi deneyin.
- Yakınlık kurma becerisini öğretebilmek için model olun.