Çözüm Odaklı Terapi
Çözüm Odaklı Terapi Nedir?
Çözüm odaklı terapi, uzun yıllardır kullanılagelen geleneksel terapi yöntemlerinden farklı bir yaklaşıma sahip olmaktadır. Geleneksel terapi yöntemlerinde geçmişle yapılan yolculukla bireylerin yaşadığı sorunlar tespit edilmeye, bu doğrultuda çözümler üretilmeye çalışılır. Bundan farklı bir yaklaşım olan çözüm odaklı terapi uygulamasında ise geçmişe bakılmaz. Bireyin ruh dünyası geçmişe yolculuk etmez. Hatta etmemelidir de. Bu yaklaşımda birey geleceğe odaklanır. Hedeflerini dikkate alır.
Çözüm odaklı terapi yönteminde geleceğe bakan birey geçmişe olan kötü bağından yavaş yavaş uzaklaşır. Ve onu bekleyen gelecekteki günleri dikkate alır. Bu yöntemde geleceğe odaklanması sağlanan danışana sorunları ileride nasıl aşabileceği öğretilir. Kısacası söz konusu yöntemle geçmişten gelen ve tekrar eden sorunları çözmek yerine gelecekte olabilecek sorunlarla nasıl başa çıkılacağı anlatılır.
Çözüm Odaklı Terapi
Çözüm odaklı terapi günümüzde farklı yaklaşımı ve çözüm odaklı terapi yöntemi olması açısından tercih edilen bir yöntem olmaktadır. Bu yöntemle bireyin geçmişe yönlendirilmesi ve bu yolla iyileştirilmesi tarihe karışmıştır, diyebiliriz. Nitekim çözüm odaklı terapi adı verilen yöntemle sorunlar geçmişin irdelenmesi ile değil, geleceğe odaklanıp sorun çözme yeteneği kazandırılarak yapılır.
Bu yöntem uygulanırken bireye hedefleri ve ileride gerçekleştirmek istediği amaçları sorulur. Terapist bu noktada bireyi geleceğe gönderir. Birey gelecekte karşılaşabileceği sorunları görür ve bunlara nasıl çözümler getirebileceğini tasarlar. İşte bu aşamada birey yavaş yavaş çözüm geliştirme yeteneği kazanır.
Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi
Kısa süreli çözüm odaklı terapi uygulamasında sorunun geri plana itilip çözümünün ön plana alınması, başka bir ifadeyle bireyin çözüm yöntemine odaklandırılması söz konusudur. Söz konusu yöntem uygulanırken bireylerin neyi değiştirmek istediği tespit edilir. Daha doğrusu bireyin bunu fark etmesi sağlanır.
Bireyler kısa süreli çözüm odaklı terapi sürecinde olmasını istediği yere odaklanır. Bununu için yapması gerekenleri belirler. Bunları yerine getirirken de karşılaşabileceği sorunlarla yüzleşir. En önemlisi de bu sorunlarla karşılaştığında nerede, nasıl, ne şekilde davranması gerektiğini belirler. Sorunla karşılaşabileceğini fark ettiği gibi bunların çözümünün de bizzat kendisi olacağının bilincine varır.
Çözüm Odaklı Terapide Terapistin Rolü Nedir?
Çözüm odaklı terapide terapist bireyi geçmişten uzaklaştırıp geleceğe, hayallerine yönlendirir. Danışanını bu noktada yönlendirir. Danışanının hedefler oluşturmasını sağlar. Daha sonra da bu hedefleri gerçekleştirme sürecinde nelerle karşılaşabileceğini tespit etmesinde ona yardımcı olur.
Çözüm odaklı terapi yöntemi uygulamasında terapistin görevini yönlendirme ve farkındalık yaratma olarak tanımlayabiliriz. Aynı zamanda bireyin geçmiş sorunlardan uzaklaşmasını sağlar. Birey bu sayede önüne bakar ve yeni yöntemleri bizzat kendisi belirler. Bunun yanı sıra geçmişin takıntısından kurtulan birey yaşamda yeni duruların da olabileceğini, bunlara çözümleri de kendisinin bulabileceğini fark eder. Danışan tüm bunları terapistin yöntemleri ve yönlendirmesiyle fark eder. Tedavi neticelendiğinde de geçmişten sıyrılmış ve yeniye odaklanmayı başarmış bir birey olarak yaşamını sürdürebilir.
Çözüm Odaklı Terapi Teknikleri
- Soru sorma yöntemi
- İltifatlar
- Sürpriz tekniği
- Problemleri normalleştirme yöntemi
- Dışsallaştırma tekniği
- Yaz, oku ve tekrar yaz yöntemi
- Yeni şeyler yaptırma
- Geleceğe odaklama
- Geleceğe yönelik sorularla geleceği tasarlatma
Çözüm Odaklı Terapi Yapısı Nelerdir?
- Soru sorma
- Hedef belirleme
- Hayal ettirme ve gerçekleştirme arzusu kazandırma
- Çözüm geliştirme yeteneği kazandırma
- Farkındalık yaratma
- Geçmişi bıraktırıp yeniye yer açtırma
Çözüm odaklı psikoterapi nedir?
Çözüm odaklı terapi bireye esas sorunların çözümünü geleceğe yönlendirerek çözmeyi ve bireye problem çözme yeteneği kazandıran tedavi yöntemidir.
Çözüm odaklı terapinin temelinde hangi yaklaşımlar vardır?
Çözüm odaklı terapinin temelinde gelecek yatar. Bireyler bu yöntemle geçmişi geride bırakarak gelecekte yaşamak istediği yere odaklanır ve bu odak noktasında yaşayacaklarını tasarlar. Aynı zamanda karşılaşabileceği sorunlara çözüm üretebilme özelliği kazandırır.Tasarla, hayal et, hedef belirle, hedef için çabala, sorunların olabileceğini bil ve sorunları çöz.
Çözüm odaklı terapi nasıl yapılır?
Çözüm odaklı terapi yönteminde terapist birbirinden farklı ama aynı zamanda bağlantılı soruları bireye sorarak onda farkındalık kazandırır.
Çözüm odaklı insan nasıl olmalı?
Çözüm odaklı terapi yönteminde soru sorma başta olmak üzere geleceğe yönelmeyi sağlayan yöntemler kullanılmalıdır. Bu tedavi sürecinde bireye düşünme, tasarlama, çözüm üretme yetenekleri kazandırılmalıdır.