Ergenlik Dönemi
Ergenlik Dönemi Nedir?
Ergenlik dönemi; çocukların 12-18 yaş aralığında gelişim süreçlerinin normal bir parçası olarak yaşanan döneme denir. Aynı zamanda ebeveynleri çocuklarıyla ilgili endişeli hissettiren konulardan biridir. Ergenlik dönemindeki değişimler hem gencin kendisi için hem de ailesi için inişlerin ve çıkışların yaşanmasına neden olur. Bu yüzden dalgalanmaların yaşandığı bu dönemde hissedilen duygular ve yaşanan olaylarla başa çıkmak ebeveynleri zorlayabilmektedir.
Ergenle İletişim Nasıl Sağlıklı Kurulur?
Ergenlik dönemi gençlerin kimlik arayışında oldukları ve kendilerini tanımaya çaba gösterdikleri bir dönemdir. Sevilen şeyler değişir, ilgi duyulan alanlar farklılaşır, görünüşle ve kıyafetle ilgilenmeler kısacası dış görünüşle ilgili uğraşlar artar ve bunlarla ilgili endişeler ortaya çıkar. Yalnız kalma ihtiyacının sonucu olarak odada uzun süre vakit geçirme isteği oluşur. Hormonal değişimin sonucu olarak gözlemlenebilir fiziksel gelişimle birlikte kimi zaman gözden kaçan ancak ergenlik sürecindeki gençleri etkileyen duygusal ve sosyal olarak da değişim yaşanmaktadır.
Tüm bu değişimlerle birlikte öfke patlamaları, ağlama krizleri, asi tavırlar, okul sorumluluklarından kaçınma, yetişkinlerle çatışma, arkadaşları ve romantik ilişkileri her şeyin önüne koyma, aşırı sosyalleşme veya içe dönme gibi tutum ve davranışlar gözlemlenebilir.
Ancak tüm bu çatışmaların, duygusal ve sosyal değişimin sonuçlarını ergenlik çağındaki gençlere yüklemek doğru değildir. Ebeveynlerin bir çoğu ergenlik dönemindeki çocuklarının büyümekte olduğunu, değişmekte olduğunu ve en önemlisi birey olma yolunda olduğunu kabul etmekte zorlanırlar. Ebeveynler birey olma yolundaki çocuklarından hala ebeveyn olarak kendi isteklerini yapmasını beklediklerinde veya büyümekte olan çocuklarına hala küçük bir çocuk gibi davrandıklarında çatışmalar kaçınılmaz olur.
Bireyselleşmek, birey olmak için gencin hayır diyebilmesi ve çatışabilmesi gereklidir. Önemli olan büyümekte olan çocuğa çatışabilmesi için ebeveyninin alan yaratıyor olmasıdır; seçimlerine ve kararlarına saygı duyulmasıdır. Ebeveyni olarak sizinle aynı fikirde olmadığı zamanlarda gerektiği yerde sınırın hatırlatılması ancak bu durum karşısında hissettiği duyguların da anlaşılması birey olma yolundaki yapıcı çatışmalardır.
Bu süreç birey olabilmek için yaşanılması gereken normal bir süreç. Bu sağlıklı gelişimin sürecinin son basamağıdır. Anne ve baba olarak bunu hatırlamanız, zaman zaman kendinize hatırlatmanız sürecin hem sizin hem de büyümekte olan çocuğunuz için işleri kolaylaştıracaktır.
Erkek Ergenlik Dönemi
Erkeklerde 12-18 yaş arasında ergenlik dönemiyle birlikte hem fiziksel hem de sosyoduygusal değişimler yaşanmaktadır. Sosyoduygusal olarak ise yaşanan değişimler kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte; erkek çocuklarda vücutta kıllanmalar, genital bölgede büyüme ve kıllanmalar, seste değişimler erkek çocukların ergenlik döneminde yaşanan fiziksel değişimlerdendir.
Kızlarda Ergenlik Dönemi
Ergenlik dönemi 12-18 yaş olarak kabul edilen bir dönem olmakla birlikte kız çocuklarında 10 yaş dolaylarında fiziksel değişimlerin başlaması görülebilir. Kız çocuklarında gözlemlenen bu fizikler değişimler vücutta ve genital bölgede tüylenme, adet kanaması, göğüslerde hassasiyet ve büyüme şeklinde sayılabilir. Sosyal ve duygusal değişimler yine çocuktan çocuğa farklılık göstermektedir.
Ergenlik Dönemi Ne Zaman Biter Ergenlik döneminin bitişi ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalar kız ve erkek olarak cinsiyete göre değiştiğini göstermektedir. Genel olarak 18-20 yaş aralığında ergenlik döneminin bittiği kabul edilir. Ancak sosyal ve duygusal gelişimle birlikte kimlik oluşumu göz önüne alındığında modern toplumlarda üniversite eğitim sürecini de kapsayan 20-24 yaşa kadar devam ettiği düşünülmektedir.
Ergenler nelerden hoşlanır?
Ergenlik döneminde kişilerin hoşlandığı ve hoşlanmadığı şeyler birbirinden farklılık gösterebilir. Bir ergen yalnız kalmaktan hoşlanıyorken; başka bir ergen yalnız kalmak yerine sürekli arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirmekten hoşlanıyor olabilir. Bu yüzden kişi özelinde değerlendirme yapmak ve ergenlik dönemindeki çocuğun bireysel özelliklerini göz önünde bulundurmak önemlidir.
Psikolojisi bozuk ergen nasıl anlaşılır?
Psikoloji geniş bir kavramdır. İşlerin her zaman yolunda gitmediği anlar herkes için geçerlidir. Ancak işler yolunda gitmediğinde baş etmek kişi için zorlayıcı oluyorsa ruh sağlığı uzmanlarından destek almak önemlidir.