Psikanalitik Psikoterapi
Psikanalitik Psikoterapi Nedir?
Psikanaliz Sigmund Freud tarafından temeli atılıp geliştirilen bir kuramlar bütünüdür. Psikanalizde asıl yöntem serbest çağrışımdır. Psikanaliz ve psikanalitik psikoterapi benzerlikler gösterse de farklılıkları mevcuttur ve çoğu insan tarafından ikisi aynı şey sanılmaktadır. Psikoanalitik psikoterapi, psikanalizin yönteminin değiştirilmiş halidir. Psikanalitik psikoterapi, Sigmund Freud’un temelini oluşturduğu psikanalize dayanır.
Psikanalitik psikoterapide kişinin çocukluğu önemli bir yer almaktadır. Psikanalitik psikoterapi hafta içerisinde belli aralıklarla yüz yüze gerçekleştirilir. Psikanalitik psikoterapide amaç kişinin duygusal dengesinin sağlanması, kişinin neden yaptığını bilmediği ve ona fayda getirmeyen davranışlarının sonlandırılması amaçlanır. Kişinin iç huzurunu sağlamak ve kişinin faydasız hareketlerinden uzaklaşıp daha işlevsel hareketlere sahip olması amaçlanır.
Psikanalitik psikoterapi yöntemi yüz yüze yapılır ve danışanın kendini rahat hissetmesi önemlidir. Terapistin hiçbir şekilde yargılayıcı davranışları olmamalıdır ve terapistin ön yargıları bulunmamalıdır. Kişinin çocukluğundan başlayarak şimdiki zamana kadar yaşadığı durumlar, tecrübeler konuşulur ve terapist, danışanına yaşadığı tüm olayları anlatabileceği güvenli bir ortam sağlar. Psikanalitik psikoterapide amaç kişinin iç görüsünü kazanması, davranışlarını ve duygularını tanımlamasıdır.
Psikanalitik psikoterapide danışanın geçmişinde yaşadığı olaylar terapist ve danışan tarafından canlandırılabilir.
Psikanalitiğe göre kişilik üç kısma ayrılır. Bunlar id, ego ve süperegodur. İd kısmı biyolojik, ego kısmı psikolojik ve süperego kısmı sosyal kısımları oluşturur.
Psikanalitik Psikoterapi Hangi Durumlarda Uygulanabilir?
Psikanalitik psikoterapi aşağıdaki durumlarda uygulanabilir:
- Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)
- Fobiler
- Yeme Bozuklukları
- Bağımlılıklar
- Depresyon
- Kişilik Bozuklukları
Psikanalitik Psikoterapi Sürecinde Kullanılan Teknikler Nelerdir?
Psikanalitik psikoterapi yönteminde serbest çağrışım, yorumlama, direncin analizi, rüyaların analizi,aktarım analizi şeklinde teknikler vardır. Serbest çağrışım analizinde amaç danışanın bilinç altında gizlenmiş olayların dışarı çıkarılması ve kişiye bir görü kazandırılmasıdır. Yorumlamadaki amaç, terapistin danışanına olayları göstererek danışanının farkındalığının artmasını sağlamaktır. Direncin analizi tekniğinde de danışana farkındalık kazandırmak hedeflenir. Rüyaların analizi danışanın bilinç altına girebilmek için etkili bir yoldur. Aktarım analizi ise danışan terapistine duygu ve düşüncelerini yansıtır. Burada da amaç farkındalığı arttırmak ve bilinç altına erişmektir.
Psikanalitik Psikoterapiye Kimler Başvurabilir?
Psikanalitik psikoterapi yöntemine hayata karşı hevesi ve isteği kalmadığını düşünen kişiler, farkındalığını arttırmak isteyen kişiler, hayatı daha iyi anlayabilmeyi isteyen kişiler, hayata karşı doyumunun tam olmadığını ve hayattan alacakları doyumun artmasına hevesli olan kişiler başvurabilir. Ayrıca depresyon içerisinde olan kişiler de psikanalitik psikoterapi yöntemine başvurabilir.
Psikanalitik Psikoterapi Kişiye Neler Kazandırır?
Psikanalitik psikoterapi kişiye iç görü kazandırır. Kişinin hayata karşı olan doyumu artar. Kişi, duygularını ve ifadelerini anlayarak kendine bir anlam kazandırır. Kendisine yarar sağlamayan ve sürekli devam ettirdiği durumları ve davranışları fark eder, bunlarla yüzleşir ve daha işlevsel, daha özverili davranışlarda bulunma isteği içerisine girer. Psikanalitik psikoterapi gören bir kişinin hayata karşı bakış açısı değişir. Kendi içerisinde anlayamadığı durumları daha net olarak görebilir ve farkındalık kazanır.