EMDR
Emdr Nedir? Emdr Terapi Nasıl Uygulanır?
EMDR, Türkçede ‘’Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme’’olarak geçen ve açılımı ‘’Eye Movement Desensitization and Reproccessing’’ olan bir terapi yöntemidir.
EMDR terapisi etkisinden çıkamadığımız olayları, anıları terapi yoluyla anlamlandırmamızı ve bu rahatsız edici durumun etkisinden kurtulmamızı sağlayan bir yöntemdir.
Psikoterapi çeşidi olan EMDR terapi, 1987 senedinde Francine Shapiro tarafından geliştirilmiştir. EMDR terapisi en çok Travma Sonrası Stres Bozukluğu’nda etkindir. Doğal afet, pandemi vb. gibi travma etkisi yaratacak olaylar sonrasında kişilerde TSSB ortaya çıkar ve EMDR terapisi bu stres bozukluğunda etkili bir sonuç verir.
Emdr Terapisi Nasıl Uygulanır?
EMDR terapisi bir hipnoz yöntemi değildir. Danışan terapi boyunca uyanık kalır. EMDR terapisinde danışanın önceden yaşamış olduğu olaylar belirlenir. EMDR terapi yönteminde, terapist parmağını sağa ve sola hareket ettirerek danışanından bu parmağı takip etmesini ister ve bu yöntem sayesinde beyin sağ ve sol yarımküreleri uyarılmış bir duruma gelmiş olur. EMDR terapide danışan, etkisinden çıkamadığı olaylara odaklanır ve etkisinden çıkılamayan olaylar duyarsızlaştırılır.
EMDR terapisinde göz hareketlerinin yanı sıra iki kulaktan sesli uyaran verme gibi seçenekler de mevcuttur. Uyaranlar, bellekte bulunan huzursuz edici, korkulu, kaygılı durumlara erişir. Bu durumlar yerine yeni ve güvende hissedeceğimiz bilgiler oluşturulur. Bu sayede danışanda korku, kaygı, huzursuzluk, endişe gibi duygular uyandıran anılar, yerini daha güvenli, daha yeni bilgilere bırakır. EMDR terapisinin sonucuterapistin yeterliliğine de bağlıdır.
Emdr Terapinin Uygulama Süreci Nasıldır?
EMDR terapisi, sekiz aşamalı bir uygulama sürecine sahiptir.
- Danışanın Geçmişi: Danışanın sorun kaynağı belirlenir ve buna uygun bir tedavi planı oluşturulur.
- Hazırlık: EMDR terapisine başlayacak olan danışan EMDR hakkında bilgilendirilir.
- Değerlendirme: EMDR yöntemini uygulayacak olan terapist, danışanın korktuğu, kaygılandığı, huzursuz hissettiği anıyı veyahut olayı tespit edip, yerine konulacak pozitif ve güvenli duyguları danışan ile birlikte belirler.
- Duyarsızlaştırma: EMDR tedavisine tabi tutulan danışan ilk etapta kötü anıya odaklanır, negatif duyguları yaşar ve tüm bedeninde bu değişimi hisseder. Daha sonrasında ise kendini serbest bırakır. Terapistin uygulamış olduğu uyaran yöntemiyle beynin sağ ve sol yarımküreleri uyarılır ve bu yarımküreler ilişkiye geçer. EMDR tedavisini uygulayan terapist her aşamada danışanına zihninden geçenleri sorar, takibini yapar. Danışan ve anı arasında pozitif duygu ve düşünceler yer edilinceye kadar bu işlem devam eder.
- Yerleştirme: EMDR terapisi gören danışana pozitif ve güvenli hisler yerleştirmek amacıyla etaplar devam eder.
- Beden Tarama: Danışan bedenini dinler ve kendisini rahatsız eden herhangi bir durumun olup olmadığını kontrol edilir.
- Kapanış: EMDR tedavisi uygulanan danışana, terapisti geribildirimler verir.
- Yeniden Değerlendirme EMDR terapisinde yeniden değerlendirme yapılır ve bir önceki seansın değerlendirilmesi yapılır. EMDR terapisi yapan terapist, huzurlu ve iyi düşüncelerin yerleşip yerleşmediğini kontrol eder.
Emdr Terapi Kaç Seansta Tamamlanır?
EMDR terapi süresi kişiden kişiye değişmektedir. Danışanın başka bir psikiyatrik hastalığının bulunmaması, ruhsal durumu vb. gibi durumlar göz önünde bulundurulur.
Emdr Terapi’nin Uygulandığı Durumlar Nelerdir?
- EMDR terapisi, özünde kaygı, korku gibi duyguları barındıran bozukluklarda kullanılan bir yöntemdir. EMDR terapinin uygulandığı durumlar şu şekildedir:
- EMDR terapi, doğal afet geçirmiş ve bunun sonucunda travma yaşamış olan kişilere uygulanabilir.
- EMDR, kaygı bozukluğu yaşayan kişilere uygulanabilir.
- EMDR, boşanma, aile sorunları, fobigibi durumlarda etkin bir şekilde uygulanabilir.
Emdr Terapisi Etkin Bir Yöntem Midir?
EMDR terapisi, tüm dünya tarafındanetkinliği kabul görmüş birpsikoterapi yöntemidir. EMDR, birçok sağlık kuruluşu tarafından etkin bir terapi yöntemi olarak kabul görülmektedir. Bunlardan bazıları;
- Amerika Savaş Gazileri Bakanlığı (U.S. Department of Veterans Affairs)
- Birleşik Krallık Sağlık Bakanlığı (United Kingdom Department of Health)
- Ulusal İsrail Akıl Sağlığı Kurulu (Israeli National Council for Mental Health)
- Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO, World Health Organization)
- Amerikan Psikiyatri Birliği (American Psychiatric Association)